Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 
2017. április 20., csütörtök 07:04

D-vitamin és a bőr

Írta: dr Móri Szilvia
Értékelés:
(0 szavazat)

Egy vitamin, melyet régóta ismerünk, de nem eléggé.

 

A mai napig újabb és újabb tulajdonságára derül fény. Minél több információt tudunk meg róla, annál inkább bebizonyosodik, hogy a szervezet számára egy nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen vitaminról van szó.

A bőrünknek kulcsfontosságú szerepe van a D vitamin keletkezése szempontjából. Ugyanis a napfény UV B sugarainak hatására a bőrben található előanyagából keletkezik. Ezen D-vitamin formáknak előbb még szerkezetmódosuláson kell átesniük – ami a májban és a vesében zajlik – s csak ezután alakul ki a biológiailag aktív forma.

Egy nemrégiben publikált cikk szerint szerveztünk legalább 30 különféle sejttípusa jeleníti meg felszínén a D-vitamint megkötni képes molekulát, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a vitamin ezen sejtek mindegyikén képes valamilyen hatást létrehozni.

A D-vitamin és a pikkelysömör

Régtől fogva ismert tény, hogy a pikkelysömör súlyosságát enyhíti a napozás. Nem kizárt, hogy ebben e folyamatban is a D-vitaminnak van jelentős szerepe: az aktív D-vitamin elősegíti a hámsejtek beérését, viszont, képes osztódásukat megakadályozni. Ezen túlmenően, egyes tanulmányok szerint, kedvezően hat azokra az immunfolyamatokra, melyek a pikkelysömör kialakításában szerepet játszanak.

D-vitamin és a bőrrák

Megfigyelések szerint a D-vitamin-hiányos állapot kedvezően hat több bőrrák-típus, köztük a melanoma, a spinalioma és a basalioma kialakulásának szempontjából. Ugyanakkor, ezen tumorok létrejöttében fontos szerep tulajdonítható a bőrleégésnek, a túlzott napozásnak. Tekintettel azonban arra, hogy a bőrben napfény hatására keletkező D-vitamin mennyisége jelentősen hozzájárul szervezetünk D-vitamin-háztartásához, még ezek dacára sem megoldás a totális napfény elleni védelem. Mint az élet oly sok területén, itt is a józan ész keretein belül érdemes mozogni.


Részletek: http://dvitamint.hu/d-vitamin-hatasa/d-vitamin-pikkelysomor-bortunetek/#ixzz4dJci7lfF

Megjelent: 617 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. április 20., csütörtök 09:08

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565

Szúnyogriasztó recept feliratkozás

Kisgyerekes családanyukaként jól tudom, hogy egy-egy szúnyog mennyire meg tudja keseríteni a víz melletti pihenést, az éjszakákat, nyári kirándulásokat. Olyan szúnyogriasztót szerettem volna készíteni, amit az egész család biztonsággal alkalmazhat és fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból készüljön. Most megosztom veled ezt a hatékony szúnyogriasztó receptet.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

Elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot