Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 
2017. április 10., hétfő 09:50

A D vitamin, mint alapszükséglet

Írta: dr Móri Szilvia
Értékelés:
(0 szavazat)

Mára talán mindenki számára egyértelmű, hogy a D vitamin pótlása a  szervezet számára alapszükséglet. Lássuk, hogy miért is olyan fontos  ez a vitamin!

A D vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon. Nemcsak az egészséges csontfejlődéshez nélkülözhetetlen,hanem nélkülözhetetlen az alapvető sejtműködéshez. Az úgynevezett  „civilizációs betegségek” (például a depresszió, a cukorbetegség, az elhízás és részben a rák), az immunrendszer gyengesége is jórészt a D-vitaminhiány számlájára írható. Szedése kimondottan ajánlott felsőlégúti betegségek esetén. A D vitamin a leghatékonyabb  daganatmegelőző szer.

A magyar lakosság 21 százaléka súlyos D-vitaminhiányban szenved. Tél végére szinte mindenkinél (az összlakosság 95 százalékánál) kisebb-nagyobb mértékű D-vitaminhiány mutatható ki.

Hogyan pótolható a D vitamin?

Sajnos a táplálékkal nagyon kevés D-vitamint (még a napi szükséglet felét sem) lehet bejuttatni a szervezetbe. A D-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek közé tartozik a lazac és a gomba. De a teljes napi adag fedezéséhez például majdnem egy kiló gombát kellene elfogyasztani. Ezenkívül elég sok D-vitamint tartalmaz a máj.                                      A másik pótlási lehetőség: a napfény. Nyáron (májustól augusztusig) a napsugárzás hatására a D-vitamin természetes módon képződik a  bőrben. Egész napi D-vitamin- szükségletünket fedezzük, ha rövid ujjú ingben és rövidnadrágban 15 percet töltünk 11 és 15 óra között a napon. Ehhez persze az is kell, hogy ne kenjük be magunkat különböző fényvédő krémekkel, mert azok kiszűrik a D-vitamin  képződéséhez nélkülözhetetlen UV-B sugárzást. Fontos az ésszerű napozás!                                

A szoláriumok alkalmatlanok a szervezet D-vitamin- szintéziséhez, ugyanis a csövek jórészt UV-A sugarakat bocsátanak ki, amelyek barnítanak (egyben öregítik a bőrt), de semmilyen jótékony hatásuk nincs a szervezetre.

A javasolt napi D-vitamin dózis megelőzéshez (betegségek esetén magasabb is lehet a dózis):

Csecsemők 400-1000 NE

Gyermekek 600-1000 NE

Serdülők 800-1000 NE

Felnőttek 1500-2000 NE

Túlsúlyosak 2000-4000 NE

Várandós anyák: 4000 NE

Szoptatós anyák: 6000 NE

NE: nemzetközi egység

 

Túladagolás?

A D-vitamint természetes úton nem lehet túladagolni (még mesterségesen sem könnyű), és mivel zsírban oldódó anyagról van szó, a szervezet képes elraktározni a szűkösebb időkre. Ennek ellenére tél vége felé már szükség van a vitamin utánpótlására. Az sem okoz bajt, ha hetente egyszer-kétszer vesz be valaki egy nagyobb adagot.

 

Melyik készítményt válasszam?

Fontos, hogy megfelelő minőségű, bevizsgált terméket válasszunk. Ugyanis ezen készítményeket rendszeresen ellenőrzik.

 

Bioco D3 vitamin 2000 NE 100x tabletta ITT

Gal D3 vitamin 240 adag; 1 adag (4csepp)= 4000 NE  ITT

Gal D3 vitamin K 60 adag (napi 12 csepp) ITT

Multivitaminok esetén azonban vigyázni kell, mert ezekben általában az ajánlottnál jóval kevesebb D-vitamin van, viszont az előírtnál nem szabad többet szedni belőlük, mert az könnyen más anyagok (elsősorban az A-vitamin) túladagolásához vezethet. Ilyenkor célszerű külön D-vitaminkészítménnyel kiegészíteni a multivitaminszedést.

 

Forrás: Dr. Szabó András: A D-vitamin- hiány csontrendszeri és csontrendszeren kívüli következményei, Orvosi Hetilap, 2011;33:1312

Dr. Takács István szer.: Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek

megelőzésében és kezelésében. Magyar orvos szupp., 2014/1

Megjelent: 719 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. március 21., szerda 08:48

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565

Szúnyogriasztó recept feliratkozás

Kisgyerekes családanyukaként jól tudom, hogy egy-egy szúnyog mennyire meg tudja keseríteni a víz melletti pihenést, az éjszakákat, nyári kirándulásokat. Olyan szúnyogriasztót szerettem volna készíteni, amit az egész család biztonsággal alkalmazhat és fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból készüljön. Most megosztom veled ezt a hatékony szúnyogriasztó receptet.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

Elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot