Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 
2017. május 08., hétfő 10:58

Magnéziummal a testi-lelki egészségért

Írta: dr Móri Szilvia
Értékelés:
(0 szavazat)

Kivel ne fordult volna már elő, hogy kimerültebb, ingerlékenyebb a szokásosnál.

 

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára. Mintegy 300 enzim működéséhez szükséges. Nélkülözhetetlen az izomzat és az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fehérjeszintézis folyamataihoz, továbbá fontos szerepet játszik a szív munkájában is. Elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, mivel ez az anyag szükséges a kalcium megkötéséhez is.

Mennyi szükséges?

A felnőtt ember szervezete 20-28 g magnéziumot tartalmaz. Ennek 59 százaléka a csontrendszerben oldhatatlan formában található meg, míg 40 százaléka a különböző szervekben – legnagyobb mennyiségben a vázizomzatban, a szívizomban, az agyban, a májban, a vesében – fordul elő. A maradék egy százalék a sejteken kívül, a szövetek közti folyadéktérben oszlik el.

A felnőtt férfiak magnéziumszükséglete napi mintegy 350 mg, a nőké ennél valamivel kevesebb, 250-300 mg.
A gyermekek esetében ez az adag függ az életkoruktól és a testsúlyuktól is: a csecsemők napi 30 mg-jától a kamaszok napi 250 mg-jáig terjed. Ám bizonyos élethelyzetekben fokozódik a szervezet magnéziumszükséglete.

A szervezet magnéziumellátottságát a gyomor-bél rendszer és a vese működése is befolyásolja.
A magnézium a vékonybélből felszívódva a vérárammal a sejtekbe és a szövetekbe jut. A táplálékkal bevitt magnéziumnak csak mintegy harmada-fele szívódik fel. Minden olyan betegség, amely a gyomor-bélrendszert érinti (például a Crohn-betegség vagy a krónikus hasmenés), csökkenti a magnézium felszívódást, és hosszabb távon hiánytüneteket okozhat.

Magnéziumhiány

Ha a szervezetünk nem jut elegendő magnéziumhoz, azt először azok a sejtek sínylik meg, amelyek különösen sok energiát használnak fel, vagyis az idegsejtek és az izomsejtek. A tünetek a napi rohanás közben talán fel sem tűnnek, vagy sokan a feszített életmód rovására írják, és csak akkor kezdenek megoldást keresni, ha már súlyosbodnak a problémáik.

A magnéziumhiány korai tünete lehet az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a fáradtság, a gyengeség vagy az izomgörcsök (jellegzetes tünet az éjszakai lábikragörcs). Fokozódhat a stresszhajlam, nehezebben tudunk koncentrálni egy-egy feladatra,esetleg feszültség, szédülés léphet fel.

A magnézium pótlása, hasznosulása

A változatos táplálkozás általában megfelelő magnéziumbevitelt biztosít: tanácsos sok zöldséget (minél sötétebb zöld, annál jobb!), olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és hüvelyeseket fogyasztani. Jó hír az édesszájúaknak, hogy a csokoládé is gazdag magnéziumforrás! Enyhe magnéziumhiány esetén a fenti élelmiszerek fogyasztásának növelése megszüntetheti a tüneteket.
Sok esetben ez nem elegendő, ilyenkor magnéziumtartalmú gyógyszer szedése segíthet. Az, hogy ezekből a készítményekből a szervezet mennyi szabaddá váló magnéziumot tud felhasználni, a benne lévő magnéziumsótól függ. Bizonyos sók jól felszívódnak (például a magnézium-citrát, a magnézium-laktát), míg mások (például a magnézium-oxid) felszívódása rossz, nagy részük változatlan formában távozik a széklettel. A bélrendszerben felhalmozódó, fel nem szívódó magnézium azonban hasmenést, hányást okozhat. A magnézium felszívódását tehát befolyásolja az, hogy milyen só formájában juttatjuk be a szervezetbe. A hatásossága az úgynevezett biohasznosulástól is függ, ami azt fejezi ki, hogy a bevitt mennyiségtől és a felszívódástól függően mekkora az a magnéziummennyiség, amely végső soron a sejtek rendelkezésére áll.

Egyes anyagok - így például a B6-vitamin - segítik a magnézium felszívódását, sejtekbe való bejutását és bent maradását.

Ajánlott magnézium készítményünk: Bioco Szerves Magnézium+B6 90x

Felhasznált forrás: www.egeszsegtukor.hu

Megjelent: 199 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. május 09., kedd 11:45

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

 

HÍVJ MINKET! +36 20-426-7775

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565