Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 

Előkészületek

Mielőtt hozzákezdenénk receptünk megvalósításához, javaslom egy kis házilabor előkészítését a konyhában. Nagyon fontos, hogy minél csíramentesebb környezetet biztosítsunk, ezzel növelve készítményeink eltarthatóságát.

Fontosabb szabályok:

 • alaposan mossunk kezet mielőtt bármibe belekezdenénk
 • a szükséges felszereléseket, eszközöket használat előtt alkohollal (70 %-os alkohol) fertőtlenítsük át, majd helyezzük őket törlőpapírra vagy tiszta ruhára megszáradni. Ha nincs otthon alkohol, akkor 10 percre forrásban lévő vízbe helyezzük őket (hőálló edényzet esetén).
 • a készítményeket tartsuk hűvös helyen és 1 hónapon belül használjuk fel, használjunk természetes tartósítószereket (pl. grapefruitmagolajat),ha valami változást észlelsz (szag, megjelenés) a termékedben, akkor ne használd tovább
 •  minden egyes alkalommal tiszta kézzel nyúlj a kozmetikumodhoz

Mi szükséges egy házilaborhoz?

 • hőálló edényzet (főzőpohár, rozsdamentes keverő tál)
 • precíziós mérleg
 • kézi robotgép, mixer,tejhabosító
 • papírtörlő
 • rozsdamentes kanalak, kések
 • tűzhely vagy rezsó, esetleg infralámpa

Óvintézkedések:

 • légy előrelátó az égési sérülések elkerülése végett, ha szükséges használj védőkesztyűt és védőszemüveget
 • jól szellőző helységben dolgozz
 • az alkohol tűzveszélyes és irritálhatja a légutakat, ha szembe kerül, alaposan öblítsük ki vízzel
 • az alapanyagokat és a kész termékeket mindig gondosan címkézd fel és tartsd gyermekektől elzárva
 • egyes összetevők gondot okozhatnak az allergiára hajlamos egyéneknél, ezért érdemes könyökpróbát (pl. sheavaj esetén kenjük be könyökhajlatunkat és 24 óra múlva figyeljük az esetleges reakciókat) végezni.

Krémkészítési technológia

Az otthoni kozmetikumkészítés (pl.: kenőcs, krém, ajakír stb.) elsősorban az emulzió fogalmának ismeretét teszi szükségessé. Az emulzió egymással nem elegyedő fázisokból álló készítmény, amelyben az egyik fázist a másikban tartósan eloszlatjuk. A kozmetikai emulziók vizes és olajos fázisból állnak. Azonban ez a két folyadék egymással nem elegyedik. A két anyag egy úgynevezett emulgeátor segítségével fog stabil emulziót képezni. Nézzünk egy példát a konyhából: palacsintakészítésnél, keverjük össze a szódavizet és az olajat. A két fázis szemmel látható. Ha beleteszünk egy tojást és újból összekeverjük, akkor szép egységes folyadékot kapunk. A tojássárgája természetes emulgeátor, és segít a két fázis (olaj és víz) stabilizálásában.

Ha az emulgeátor vízben oldódik jobban, vízvonzó hatása erõsebb, akkor hidrofil O/V-emulgeátorról (matt krém), ha zsírban oldódik jobban, lipofil V/O-emulgeátorról, illetve emulzióról beszélünk (fényes krém).

Természetes emulgeátorok:

koleszterin: marhavelőből állítják elő, sárgás jellemző illatú vegyület, növeli a bőr vízfelvevő képességét
lecitin: növényi és állati foszfolipid, az O/V típusú emulziók emulgeátora, segít az emulziókban a vizet megkötni.
gyapjúviasz (lanolin) : jellegzetes szagú, tipikus V/O típusú emulgeátor

A kozmetikában használatos emulziók tehát alapvetően 3 részből állnak:

- vizes fázisból (desztillált víz és/vagy gyógynövénypárlat, aromavíz)
- olajos fázisból
- emulgeátorból

Ezen felül érdemes tovább gazdagítanunk az emulziónkat:

 • sűrítőanyagokkal (zsírok, viaszok, zsíralkoholok), melyek testesebb, gazdagabb állagot (konzisztenciát) kölcsönöznek az emulziónak, jó konzisztenciaszilárdítók, valamint viszkozitásnövelők
 • gélképzővel (pl. xanthán), melyet hasonlóan az előzőhöz sűrítésre illetve stabilizálásra használnak, folyadékban oldódva egy térhálós szerkezetet alakít ki, mondhatjuk úgy, hogy zselésít
 • tartósítószerrel (pl Rokonsal), hogy megakadályozzuk az emulziónk romlását
 • illóolajokkal
 • vitaminokkal
 • gyógynövénypárlatokkal, aromavizekkel (hydrosolok)
 • aktív összetevőkkel, mint például hyaluronsavval, aloe verával stb.

A fenti segédanyagokat ahhoz a fázishoz (vizes vagy olajos) adagoljuk, amelyikben jobban oldódnak.
Amikor adott egy receptünk, érdemes az összetevőket számba vetni, hogy melyik milyen fázisban oldódik. Külön edényzetbe tesszük az olajos és a vizes fázisban oldódókat. Ha szükséges, melegítjük (vízfürdőn) őket, a lényeg, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek, mikor elegyítjük (folyamatos keverés közben) a két fázist. A tartósítószert, az illóolajokat, a vitaminokat mindig a kész, kihűlt készítményhez adjuk.
Az összetevők számát, mennyiségét kedvünkre variálhatjuk bőrünk igényeinek megfelelően. Jó kísérletezést! Hajrá!

Keverés lépésről-lépésre

Az oldalon található recepteket megpróbáltuk minél logikusabban felépíteni, hogy könnyen elkészíthetők legyenek. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek minták, az összetételük szabadon variálható, persze a fázisoknak (vizes, olajos) megfelelően.

Hogy lássunk hozzá egy recept elkészítéséhez?


1. Először is, ha ránézel és elolvasol egy receptet, próbáld meg kiválasztani az összetevők közül, hogy melyik milyen fázisban (vizes vagy olajos) oldódik jobban, melyik hőérzékeny.
2. Válaszd ki azokat az összetevőket, amiket elegendő csak a készítmény végén hozzáadni pl. illóolajok, konzerválók.
3. Döntsd el, szükséges e melegíteni (vízfürdő alkalmazása) valamelyik fázist! Ha igen, akkor pl. zsíros fázis esetén a hőérzékeny komponenseket (pl. növényi zsírok) a melegítés után adjuk hozzá, mert túlmelegedve kikristályosodhatnak és nem lesz homogén a készítményünk. És ha már melegítünk, akkor a másik fázist is vele azonos hőmérsékletűre melegítjük, hogy elegyíthetők legyenek. A vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és kézi mixer segítségével kikeverjük a készítményünket. Ezután meg kell várni, hogy a készítményünk kihűljön és utána lehet pl. az illóolajokat, konzerválókat, további hőérzékeny anyagokat hozzáadni.
4. Végül megfelelő edényzetbe töltjük és felcímkézzük készítményünket.

Természetesen a receptek mellé az elkészítési javaslatot is feltüntettük. A fázisokat nagy betűkkel jelöltük (A, B, C, stb.). A vizes fázisban a vízben jól oldódó komponenseket oldjuk, míg a zsírosban a zsírban oldódókat. A tanácsunk az, hogy a készítményben a fázisok aránya mindig maradjon meg, ha változtatni szeretnél az összetevőkön. Pl. ha egy krémben a 20g körömvirágolajat te le szeretnéd cserélni 10g szőlőmagolajra és 10g sárgabarackmagolajra, nyugodtan megteheted.

font-size: 12pt;

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

 

HÍVJ MINKET! +36 20-426-7775

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565