Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 

Szappankészítés hideg eljárással

Zsírokat és olajokat lúgoldattal elszappanosítjunk. Ebben a technikában a szappanosításhoz szükséges hőt a nátriumhidroxid és a zsírok között lezajló kémiai rakció biztosítja.
A szappan kiöntése és megszilárdulása után több hétig (min. 4 hétig) kell érlelni őket, amíg beáll a bőrnek kedvező ph érték.

Biztonsági szabályok:

Nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva tartandó!

A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal.
Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.

Védőfelszerelések:
Védőszemüveg, gumikesztyű, és szájmaszk. Ezeket mindig használjuk a szappan készítés során.

A friss szappan, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
A nátronlúg mérésére használt edényt (pl. műanyag poharakat) a használat után azonnal el kell mosni folyó víz alatt.
A lúgot a folyadékba öntjük és sosem forditva!
A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár.
Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.
Az oldat keszítéséhez szükséges oldószer mindig 20°C alatti legyen. Az oldás során vizfürdő használata is javasolt.
A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is.
Fontos a hőálló edények használata és az óvatoság!
Az elővigyázatosság kedvéért az edényt a mosogatókagylóba tegyük a lúgot elkeverjük a folyadékkal.
arra az esetre ha hirtelen eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Bizonyos folyadékokban jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
Amikor szappant készítünk , ne legyen a közelünkben se gyermek se kiváncsi háziállat.,
Jó ha a családtagjaitoknak is megtanítjátok ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek.

Ha ránk csöppent a nátrium hidoxid:

Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossuk le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; mindig legyen kéznél ecet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljunk orvoshoz.
Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.


A szappan három fő összetevője:

1. Zsírok és/vagy növényi olajok
2.Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
3. Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
-Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz.
-Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
-Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
-Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.

Nátron-hidroxid

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használj nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultad volna a Biztonsági szabályokat!

A zsírok, olajok a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

Szappanok illatosítása:
Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.

Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!

Szappanok színezése

Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak. Az agyagok is jó szappan színezők és plusz hatást is elérhatünk vele.

 

Eszközök amikre szükségünk lesz:

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy rozsdamentes lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek vagy kereskedelmi forgalomba kapható lúgoldó edény
• Műanyag keverőre a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Botmixer
• Törölköző a formába öntött massza melegen tartására.

Jöhet a szappan készítés? Vágjunk bele!

1 fázis:
Lúgoldat elkészítése

Gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget felveszük egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Kancsót a mosogatókagylóba rakjuk. Kis adagonként öntsük a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyünk nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. A kancsót lefedve hagyjuk egy biztos helyen hűlni.

2.fázis
Zsírok előkészítése

A rozsdamentes lábost a mérlegre helyezzük és kimérjük ki az olajokat, zsírokat.
Gőzfürdő felett elkezdjük melegíteni alacsony hőfokon-lassan a szilárd zsírokat amik folyékony állapotban vannak hozzáöntjük a már felolvasztott olajokat.

4. fázis: Illóolajok, színezékek előkészítése

Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki az illóolajat egy csészében.
Adjuk hozzá a színt és a felmelegített olajokból-zsírokból vegyünk ki kb 3 evőkanálnyit és keverjük össze az egészet.

5 fázis:

Amikor olajok és a lúgoldat is elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsük a lúgoldatot lassan az olajba és botmixerrel keverjük össze.

 6 fázis. Szalag-fázis

Összekeverésnél a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, a botmixerrel rajzolva a masszában látni fogjuk, hogy a rajzolat  megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most hozzáadhatjuk a masszához a szint és az illatott, tegyük  le a botmixert, vegyük a fakanalat kézbe és kevergessük a masszát.

7 fázis. Zselé fázis.

Öntsük a szappant a formákba. A formákat takarjuk le folpackal,majd törölközövel vagy pléddel, hogy melegen maradjanak.

 8 fázis. Érlelés

8. Lépés: az érlelés

Szappanokat a formákból 48 óra múlva tudjuk kiszedni. Természetesen gumikesztyűvel. Szappanokat száraz és hűvös helyen érleljük tovább. A szappanosodás 4 héten belül lezajlik, de az olívaolaj-szappan 6-8 hét is lehet.

 

Jó szappanozást kívánunk.

 

 

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

 

HÍVJ MINKET! +36 20-426-7775

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565