x 

Akciók
Spórolj velünk

Ingyenes szállítás!
Már 8000 Ft-tól!

Nagyobb, kedvezőbb 
kiszerelések

Növényi zsírok, viaszok

A növényi eredetű zsiradékok nagyobb része szobahőmérsékleten cseppfolyós halmazállapotú olaj, kisebb része pedig szilárd halmazállapotú, massza vagy krém állagú vaj (mint például a kakaóvaj vagy a karitévaj), A zsiradékokat legnagyobb részt zsírsavak hosszú láncokba rendeződő trigliceridjei alkotják, ezeknek köszönhetik a zsiradékok hidrofób tulajdonságaikat. A zsírsavak másik fontos összetevője egy el nem szappanosítható alkotó, amely a növényi olajakban és zsírokban általában az össztömeg 0,3–2%-át teszi ki (A karitévaj /sheavaj esetében azonban ez a mennyiség egészen kivételesen magas: 10%!) . Egyes el nem szappanosítható összetevők különösen értékesek. Ilyen például a tokoferol, más néven az E-vitamin, amely a legismertebb természetes antioxidáns. Az olajat néhány növény esetében a gyümölcshúsból, de leggyakrabban a növények magjából nyerik ki, ahol mikroméretű cseppecskék formájában van jelen, energiaraktárat biztosítva a magból növekvő új növény számára a fejlődéshez. Attól függően, hogy az olajat milyen eljárással vonják ki a növényből, megkülönböztetjük a finomítatlan (vagy nyers-) és a finomított olajat, illetve a szűzolajat, amely a nyersolaj egy speciális formája.

A zsírsavak a bennük található kettős szénkötések számának függvényében lehetnek telítettek, egyszeresen telítetlenek, illetve többszörösen telítetlenek.

A telített zsírsavak általában állati eredetűek, és szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, mint például a vaj. Egyes telített zsírsavak azonban előfordulhatnak cseppfolyós halmazállapotú olajokban is. Ilyen például a palmitinsav.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak közül az olajokban az oleinsav előfordulása a leggyakoribb, ez alkotja számos olaj összetételének 60–80 %-át. Az oleinsav az egyik leghatékonyabb omega-9 zsírsav. Ilyen típusú zsírsavak nagy mennyiségben találhatók például az édesmandula olajban, az avokádóolajban vagy az olívaolajban.

A többszörösen telítetlen zsírsavak közül a legismertebb és leggyakoribb előfordulású az omega-6 zsírsavak családjába tartozó linolénsav, amely megtalálható a szőlőmag, a dió, a repce vagy a fekete ribizli olajában. Minél inkább telítetlen egy zsírsav, annál folyékonyabb a textúrája. A telítetlen zsírsavak másik fajtáját az omega-3 zsírsavak, más néven az alfa-linolénsavak alkotják. Kémiai szerkezetük sajátosságai alapján az egyes olajok más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, és ennek megfelelően különböző felhasználásra alkalmasak.

Találatok: 1 - 9 / 18
Avokádó vaj 100ml

Avokádó vaj 100ml

1680 Ft
Változat ár módosító:

Finomított Shea vaj 1kg (több kiszerelés)

Finomított Shea vaj 1kg (több kiszerelés)

3800 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

Kakaóvaj Finomítatlan 100ml

Kakaóvaj Finomítatlan 100ml

1090 Ft
Változat ár módosító:

Kakaóvaj pasztilla 100g (több kiszerelés)

Kakaóvaj pasztilla 100g (több kiszerelés)

990 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

Kandelillaviasz 10g

Kandelillaviasz 10g

250 Ft
Változat ár módosító:

Karnauba viasz 10g  (Copernicia cerifera)

Karnauba viasz 10g (Copernicia cerifera)

250 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

Kávévaj 50ml (több kiszerelés)

Kávévaj 50ml (több kiszerelés)

1750 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

Kender viasz 100g (több kiszerelés)

Kender viasz 100g (több kiszerelés)

1675 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

Kókuszzsír, finomított 250ml (több kiszerelés)

Kókuszzsír, finomított 250ml (több kiszerelés)

550 Ft
Változat ár módosító:
Kiszerelés

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

 

HÍVJ MINKET! +36 20-426-7775

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565