Méhviasz, sárga 20g (több kiszerelés)
ADAGOLÁS: 0,5-1%.
Méhviasz (Cera Flava)
100 %-os tisztaságú, sárga méhviasz, pasztilla formában. A kozmetikai készítményekben konzisztencianövelőként alkalmazzák. Adagolása a kozmetikumokban kb. 0,5-1%.
Tulajdonságai:
- konzisztencianövelő
- stabilizátor, enyhe emulgeáló tulajdonság
- magas olvadáspont (62-64°C)
- védőréteget képez a bőrön, ezáltal védi a kiszáradástól
- bőrbarát
Felhasználása:
- ajakápolók, masszázstömb, testvaj készítéséhez
- kenőcsök, krémek készítéséhez (pl. kézkrém)
- szappanok elkészítéséhez
- sminkkészítmények összetevője (rúzs, ajakbalzsam, szájfény, szempillafesték)
- gyertyaöntéshez
Mi is a méhviasz?
A méhviasz (Cera flava) egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz (más néven méhszurok) hatására nyeri el. A mirigyek által kiválasztott méhviasz-pelyhek körülbelül 3 mm szélesek és 0,1 mm vastagak, így körülbelül 1100 darab kell belőlük 1 gramm méhviasz előállításához.
A háziméh a lép építőanyagaként alkalmazza a méhviaszt, melyben így mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt nevelik fel.
Kozmetikai felhasználása
A méhviaszt gyakran használják a házi készítésű krémekben, kenőcsökben, ajakírekben, masszázstömbökben, mint állagjavítót (konzisztencianövelőt). Tartást ad a kozmetikai készítményeknek, segít az ideális állag kialakításában és a készítmény szétesését megakadályozza. Stabilitást és tömörséget ad a kozmetikumnak.
A méhviasszal készülő ajakírek, masszázstömbök nyáron, a magas olvadáspont miatt sem olvadnak meg .
A méhviasz olvadáspontja 62-64 °C.
Az illóolajokat könnyen megköti, így a méhviasszal készült termékek hosszabb ideig őrzik meg az illatukat.
A méhviasz nyugtatja és védi a bőrt, anélkül, hogy gátolná a bőrlégzést.
Enyhe emulgeáló tulajdonsága van, Lysolecitinnel alkalmazva, finom védőréteget képez a bőrön. Így kiválóan alkalmas száraz, irritált bőr ápolására. Más hagyományos emulgeálószerekkel nem érdemes alkalmazni, mert az így készült krém viaszos bevonatot képez a bőrön.
Gyakran használják a kifehérített méhviaszt (Cera alba) a kozmetikumokban, így az otthon készített kozmetikum színét nem befolyásolja. Igaz a szűrés és hőkezelés hatására a méhviasz elveszti a természetes illatát. Azonban kiváló szerkezete így is megmarad. Mi elsősorban izzadás elleni dezodorokban alkalmazzuk, hogy ne színezze be a ruhát.
Kombinálható más viaszokkal, karnauba és kandelilla viasszal, rúzsok és ajakírek készítésénél. Ezen viaszok olvadáspontja még magasabb, így pl. a nyári hónapokban segítenek megőrizni a készítmény szilárd szerkezetét.
Alkalmazása
A méhviaszt a zsíros fázissal kell együtt melegíteni. Könnyedebb krémek, kenőcsök (o/v emulzió) készítése esetén 0.5-1%-ban alkalmazzuk, míg egy testesebb kenőcs (v/o emulzió) esetén 5%-ban. Stick dezodorokban 5-10%-ban alkalmazzuk.
Az általunk forgalmazott méhviasz kis pasztillák formájában kapható, mely megkönnyíti az adagolást.
Receptjeink, amelyekben megtalálható a méhviasz:
Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.