Méhviasz, fehér 20g (több kiszerelés)
Méhviasz, fehér (Cera Alba)
Fehérített méhviasz, pasztilla formában. A kozmetikai készítményekben konzisztencianövelőként alkalmazzák. Adagolása a kozmetikumokban kb. 0,5-1%.
Tulajdonságai:
- konzisztencianövelő
- stabilizátor, enyhe emulgeáló tulajdonság
- magas olvadáspont (62-64 °C)
- védő réteget képez a bőrön, ezáltal védi a kiszáradástól
- bőrbarát
Felhasználása:
- ajakápolók, masszázstömbök, testvajak készítéséhez
- kenőcsök, krémek készítéséhez (pl. kézkrém)
- szappanok elkészítéséhez, jó keményítő alapanyag
- smikkészítmények összetevője (rúzs, szempillafesték, ajakbalzsam, szájfény)
- gyertyaöntéshez
Kozmetikai felhasználása
A méhviaszt gyakran használják a házi készítésű krémekben, kenőcsökben, ajakírekben, masszázstömbökben, mint állagjavítót (konzisztencianövelőt). Tartást ad a kozmetikai készítményeknek, segít az ideális állag kialakításában és a készítmény szétesését megakadályozza. Stabilitást és tömörséget biztosít a kozmetikumoknak.
A méhviasszal készülő ajakírek, masszázstömbök, testvajak nyáron, a magas olvadáspont miatt sem olvadnak meg .
A méhviasz olvadáspontja 62-64 °C.
Az illóolajokat könnyen megköti, így a méhviasszal készült termékek hosszabb ideig őrzik meg az illatukat.
A méhviasz nyugtatja és védi a bőrt, anélkül, hogy gátolná a bőrlégzést.
Enyhe emulgeáló tulajdonsága van, Lysolecitinnel alkalmazva, finom védőréteget képez a bőrön. Így kiválóan alkalmas száraz, irritált bőr ápolására. Más hagyományos emulgeálószerekkel nem érdemes alkalmazni, mert az így készült krém viaszos bevonatot képez a bőrön.
Gyakran használják a kifehérített méhviaszt a kozmetikumokban, így az otthon készített kozmetikum színét nem befolyásolja. Igaz ebben az esetben a szűrés és hőkezelés hatására a méhviasz elveszti a természetes illatát. Azonban előnyös szerkezete így is megmarad. Mi elsősorban izzadás elleni dezodorokban alkalmazzuk, hogy ne színezze be a ruhát.
Kombinálható más viaszokkal, karnauba és kandelilla viasszal, rúzsok és ajakírek készítésénél. Ezen viaszok olvadáspontja még magasabb, így pl. a nyári hónapokban hozzájárulnak a szilárd szerkezet megőrzéséhez .
Alkalmazása
A méhviaszt a zsíros fázissal kell együtt melegíteni. Könnyedebb krémek, kenőcsök (o/v emulzió) készítése esetén 0.5-1%-ban alkalmazzuk, míg egy testesebb kenőcs (v/o emulzió) esetén 5%-ban. Stick dezodorokban 5-10%-ban alkalmazzuk.
Az általunk forgalmazott méhviasz kis pasztillák formájában kapható, mely megkönnyíti az adagolást.
Receptjeink, amelyekben a fehérített méhviasz megtalálható:
- Mangóvajas izzadást szabályozó dezodor
Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.