Uborka kivonat 10ml
Mit tudhatunk az uborkáról?
Azon kívül, hogy kovászolva rendkívül finom, népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Közeli rokonságot ápol a sárga dinnyével, amely szintén igen finom. Az uborkának számos nemesített változata létezik. Az uborka termését fogyasztják, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas (10–20 mg/100 g), és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot valamint vasat tartalmaz. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Az uborka egy több száz éve ismert igazi bőrtisztító, hidratáló, pórusösszehúzó és élénkítő tulajdonságokkal rendelkező növény. A dinnyével és tökkel egy családba tartozó uborka Ázsiából származik. Az uborka kivonat vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban nagyon gazdag. Az uborka kivonat kitűnik azon tulajdonságával, hogy kiváló hidratáló hatású és gátolja a melanin képződést. Fontos kiemelni, hogy az uborka kivonat használatával egyensúlyban tarthatod és tisztíthatod a zsíros bőrödet.
Előállítás módja: a friss uborkát áztatják vízben és glicerinben
Hogyan néz ki, és miből áll az uborka kivonat?
Az uborka kivonat a növényi kivonatok között egy halványsárga, jellegzetesen uborka illatú, alacsony sűrűségű folyadék
Főbb összetevők: vízben oldódó vitaminok, nyomelemek, sók, enzimek
Miért jó az uborka kivonat?
Uborka kivonat gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Jó hidratáló, a fénytelen "megkopott" bőrt fényessé teszi. A zsíros bőrt tisztítja és szabályozza. Megtalálható benne a C-vitamin ami az antioxidáns, továbbá enzimek amik gátolják a melanin termelést. (kiváló a pigmentációra)
- Erőteljes hidratáló
- Ellátja a bőrt vitaminnal
- Tisztító hatású
- Hajlékonyságot, kellemet kölcsönöz az érzékeny, törékeny arcbőrnek
- Összehúzó hatású
- Derűssé teszi az arcbőrt
- Gyulladás gátló hatású
- Mérsékeli a pigment foltokat
- Egyensúlyban tartja a faggyútermelődést
Hogyan használhatom fel az uborka kivonatot?
- Napozás utáni leégésed kezelésére
- Pattanásos bőröd kezelésére
- Mindentípusú arcbőrre használható, különösen a vegyes vagy zsíros bőrre ajánlott
- Kuperózisra, pirosodásra
- Kitágult pórusok összehúzására
- Eltömődött pórusok tisztítására
- Fakó vagy halvány bőröd felpezsdítésére
- Fáradt bőröd frissítésére vagy érett bőröd hidratálására
- Öregségi foltokra, pigment foltokra
Milyen mennyiségben és mihez használhatom az uborka kivonatot?
- Ajánlott adagolás: 5-20%
- Dehidratált bőrre krémekbe
- Szeplőkre
- Érzékeny, irritált bőrre
- Fakó, rosaceás bőrre
- Maszkokba
- Vegyes és zsíros arcbőrre készült krémekbe, emulziókba
- Vegyes és zsíros, eltömődött arcbőrre készített frissítő kenőcsökbe, tonikokba
- Kitágult pórusok összehúzására készülő arcbőrre szánt készítményekbe
- Kuperózisra, pirosodásra készült krémekbe és egyéb, kozmetikai készítményekbe
- Hidratáló vagy vitaminos pakolásokba
- Égés utáni csillapító, hűtő gélekbe
- Kedvezőbb a készítés végén hidegen belefoglalni az összetételbe, de abban az esetben, ha egy emulzió típusú receptben a kivonat előírt mennyisége több mint 5%, ez a vízfázis összetevőjének számít és melegíthető.
Hogyan tárolhatom az uborka kivonatot és mire figyeljek?
- Hűvős helyen, nedvességtől és közvetlen fénytől védve tároljuk. Megbontás után hűtőszekrényben tároljuk és ajánlatos 4 hónap alatt elhasználni.
- Tartsuk távol a gyerekektől
- Külső használatra!
Érdekességek az uborka kivonat kapcsán
Régészeti leletek tanúsága szerint az uborka bizonyos fajtáit már Kr. e. 1500 környékén termeszthették Indiában, sőt vannak, akik Kr. e. 3000-re is datálják előfordulásának kezdeteit. Az uborka ázsiai eredetű: a Himalája déli lejtőiről származik. Már 3000-4000 évvel ezelőtt is termesztették. Az ókori görögök és rómaiak is használták. Magyarországon a 13. században jelent meg.
Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.