Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 
2020. április 06., hétfő 22:19

Ráckevei gyógynövénygyűjtés (Orsi megismerése)

Írta: Orsi
Értékelés:
(2 szavazat)

Hétvégén Ráckevén voltunk a családdal, kutyával, a telken, a mi kis „menedék szigetünkön”. Mindig elámulok a tavaszi természet bőségén, de nézzétek mi mindenre akadtam csak úgy kutyasétáltatás közben:

 

Találtam a most kihajtó első gyógynövények között szappanfőzetnek és macerátumnak valókat, de sok közülük ehető, vagy finom tisztító tea készíthető belőle.

      

Most bújik a friss CSALÁN, üde zöld levelei tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyulladáscsökkentő, bőrtisztító, támogatja a bőr anyagcseréjét. Szappankészítésnél fogom használni, főzetét már el is készítettem a hétvégén. A macerátumra még várni kell pár hetet, ázik az olívaolajba. De addig is iszom frissen teának, turmixolom tyúkhúrral, almával a családnak, a reggeli smoothie megvan belőle. Belsőleg is nagyon értékes: támogatja a nyirokrendszer tisztító funkcióját, még a rendszertelen menstruációnál és görcsök esetén is nagy segítség.

    CSALÁN   

REPKÉNY 

 

Bújik már a MENTA. Az egyik kedvencem. Ezt is kipróbálom főzetként és macerátumként is a szappanba. Illóolaja nagyon elterjedt a krémkészítésben. Sportkrémekbe, azért is tesznek mentolt, mert nagyon jól ellazít, sérüléseknél, zúzódásoknál csökkenti a fájdalomérzetet. Illóolaját is bele fogom tenni a szappanba. De gondoltam, nem lövök nagyon mellé, ha főzetként és macerátumként is belekerül.  Teaként, limonádéba rendszeresen fogyasztjuk. Azon kevés gyógynövény közé tartozik, amire a családom sosem húzza a száját, nem mondja „Na már megint mit kotyvasztottál Anya?!” Szóval bátran ajánlom, csak csecsemőknek, kisgyerekeknek ne adjuk, mert az ő kis szervezetük még nem bírja a mentolt. Rágcsálhatjuk csak úgy a leveleit, az összes epével és emésztéssel kapcsolatos problémára nagyon jó hatással van, puffadást is megszünteti. Gyermekem „epés” minden értelemben, nem csak megjegyzéseivel, hanem fizikailag is gyenge az epéje, ugye kellene sok keserű dolgot ennie. Na, azt pont nem szereti, ezért is tesz jó szolgálatot a menta olyanoknál, akik a keserű ízt elutasítják. Ez finom, lehet akár napi rendszerességgel fogyasztani.

Harmadik, amit találtam gyógynövényként kevésbé ismert, pedig kertek, rétek tele vannak vele, ez a REPKÉNY. Ebből is készítettem főzetet, macerátumot, bár frissen a leghatékonyabb. Olyan hívogató volt kerek kéksége, lilasága a friss tavaszi szélben, gondoltam kipróbálom. Azt tartják róla, hogy amikor betegség után nem bízunk az öngyógyító erőnkben a kerek repkény visszaadja hitünket, régi időkben jeles napokra sört is főztek belőle. Én teszek a reggeli vajas kenyérre: tisztítja a szervezetet, salaktalanít, de megfázásos betegségeknél is alkalmazhatjuk, öblögethetünk vele.

Ami még a reggeli vajas kenyérre került: ibolya, gyermekláncfű levele, medvehagyma, na meg a másik kedvenc a TURBOLYA. Ezt csak tényleg frissen érdemes fogyasztani, főzve elveszti aromáját. Erdei turbolya íze a petrezselyemére hasonlít, de enyhén ánizsos, túróba, salátákba keverve az egyik legelső tavaszi friss és finom C-vitamin forrás.

 REGGELI VAJAS KENYÉRRE 

Hát nem fantasztikus a természet, ez a rövid kis reggeli kutyasétáltatás mi minden egészséges vitaminnal látott el. A reggeli napsütés D vitamin adagjáról és a lelki feltöltődésről már nem is beszélve. Ilyenkor szívem telve van hálával és szeretettel, mennyi szépségben részesít bennünk Földanyánk, talán most van egy kicsit több időnk, hogy ne szaladjunk el mellette.

   AMIKOR A TERMÉSZET VISSZAVESZI AMI AZ ÖVÉ   

Ha Ti is kedvet kaptatok egy kis gyűjtögetésre a héten a csütörtöki nap, április 9-e lesz talán a legalkalmasabb erre, hiszen Telihold utáni napon leszünk, Hold a Skorpió jegyében halad majd. Egészségügyi asztrológia szerint ezek a napok a legalkalmasabbak a gyógynövénygyűjtésre, ilyenkor van a legtöbb hatóanyag a növényekben.  Én biztos kihasználom…… Ja és utána már fogyni fog a Hold, a hatóanyag a levelekből, szárból a gyökér felé áramlik, április 22-ig érdemes olyan gyógynövényeket gyűjteni, aminek a gyökerét szeretnénk felhasználni. Ilyen például a fekete nadálytő, már alig várom a következő hétvégét a szigeten, ezt fogom gyűjteni….. Köszönöm természet!!!

HAZAFELÉ…    

Megjelent: 4050 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. április 08., szerda 08:13

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565

Szúnyogriasztó recept feliratkozás

Kisgyerekes családanyukaként jól tudom, hogy egy-egy szúnyog mennyire meg tudja keseríteni a víz melletti pihenést, az éjszakákat, nyári kirándulásokat. Olyan szúnyogriasztót szerettem volna készíteni, amit az egész család biztonsággal alkalmazhat és fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból készüljön. Most megosztom veled ezt a hatékony szúnyogriasztó receptet.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

Elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot