Segíthetünk?  info@szappanfu.hu  +36204267775

 x 
2020. április 17., péntek 09:42

Húsvéti gondolatok által inspirált gyógynövénygyűjtés

Írta: Orsi
Értékelés:
(0 szavazat)

Templomok zárva, körmenet elmaradt. Nagyszombati áhítat már csak belülről fakad. Valamilyen megmagyarázhatatlan hiányérzet volt bennem egész nap, rendrakás, húsvéti ételkészítés, készülődés. Csak az a plusz, amitől húsvét a húsvét az hol marad!?

 Amit az elmúlt években nem vettem észre, mert természetes volt, először csak megfoghatatlan érzésként jött elő, estére viszont már bizonyosságként hiányzott. Összejöttünk máskor, család, barátok, vagy csak éppen egy ismeretlen, akivel kezet foghattam a húsvéti misén. Most nagyszülők otthon, a templomok kapuja is zárva. Ugyan egész nap ragyogó napsütés, az idő kegyes hozzánk, mégis valami nyugtalanság motoszkál bennem. Mi végre a húsvéti terített asztal, a gyönyörű idő, a sok szépség, ha nem élvezhetjük együtt. Hiszen minden öröm, boldogság akkor ér valamit, ha másokkal is megoszthatjuk. Amit csak magunknak tartunk meg, sosem lehet TELJES. Persze a boldogság belülről kell, hogy fakadjon, nem mástól vagy körülményektől kell, hogy függjön. A boldogság kiindulási pont, mindent ebből az állapotból kellene indítanunk. De akkor is, az élet nem „magányos vállalkozás”, minden másokkal együtt válik TELJESSÉ.

Ez a hangulat nyugtalanított egész nap, mígnem délutánra enyhült a meleg és elkezdhettem a palántákat ültetni, a kertet locsolni. Rossz érzések, pedig ahogy a kilocsolt vízcseppek kezdtek elpárologni. Kertben, természetben, mint mindig most is békességre, nyugalomra leltem. Ez a hangulat ihlette, hogy ezen a rendhagyó Húsvéton megint gyógynövényeket figyeljek, gyűjtsek a Szigeten.

És hát nem csalódtam, akadt bőven látnivaló, főznivaló…..

Sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy a KÖZÖNSÉGES MAHÓNIA is gyógynövény. Sárga virágja tavasszal a kertek dísze. Ősszel pedig kék bogyója hívja fel magára a figyelmet. Kerek bogyójában igen sok C-vitamin van, aromás, ízletes lekvár készíthető belőle. Észak-amerikai indiánok régóta főznek belőle gyümölcslevet. Kérgéből, gyökeréből készített főzetet epe és hasnyálmirigy problémákra használják, sok keserűanyag van benne. A mahónia kérgéből pedig kenőcsöt is készítenek, amely hatékonyan orvosolja az akné és a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. A mahónia megnyugtatja a korpás, hámló, szeborreára hajlamos bőrt. Ezen kívül jelentős mértékben képes csökkenteni a korpásodást és a bőr irritációját is enyhíti.

Most a sárga virágját használtam, szappankészítéshez készítettem belőle főzetet.

       KÖZÖNSÉGES MAHÓNIA

Gyakran elmegyünk mellette azt gondolva, hogy csak gyom, pedig milyen csodálatos kis növény. Egész évben virágzik, lelkesen hozza apró terméseit. Ez a KÖZÖNSÉGES PÁSZTORTÁSKA. A neve arra utal, hogy a pásztorok is alkalmazták állatgyógyászati célokra: a juhoknak ellés után, méhvérzés csillapítására adtak belőle. A pásztortáska sok közös vonást mutat a palástfűvel, mindkettő túlzás nélkül a nők doktora, hiszen a legjobb vérzéscsillapító gyógynövények. A pásztortáska mindenféle vérzést, orrvérzést, gyomor- és bélvérzést, vérvizelést, vérköpést csillapít. Menstruációs fájdalmakra, változó kori bő vérzésre is alkalmazzák, menstruációs ciklus-szabályozó. Én sokszor eszem nyersen is, fiatal levelei borsos, termései pedig zöld dió ízűek, tavaszi salátáknak, túrónak fűszeres ízt kölcsönöznek. Mivel bőrsérüléseknél is használják, így készítettem belőle főzetet és tinktúrát is. Főzetet a szappanhoz fogom adni. Tinktúrája pedig minden izomfájdalomnál eredményesen használható, külső bedörzsöléssel. Friss pásztortáska levelét, szárát, virágját, termését is aprítsuk össze, öntsük fel 38-40 fokos gabona vagy gyümölcs pálinkával. Két hétig maradjon a füvön a szesz, jó napos helyen, naponta kétszer-háromszor alaposan rázzuk fel, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak a növényből. Ezután le kell szűrni és már használható is makacs izomfájdalmakra.

        KÖZÖNSÉGES PÁSZTORTÁSKA

És hátha, FOGYÓ HOLD, még inkább, ha Bakban is jár a Hold, akkor muszáj gyűjteni valami gyökér gyógynövényt is.

Ezért esett a választásom a FEKETE NADÁLYTŐRE. Gyökerét kora tavasszal kell gyűjteni, azért is mondtam, hogy fogyó holdnál érdemes, hiszen, ha fogy a Hold akkor a nedvesség, a hatóanyag a növényekben a gyökér felé áramlik. Ezt a favágók mindig is tudták, fát csak fogyó Hold idején vágták ki, hogy a nedvesség a gyökérben maradjon, így könnyebb volt szárítani. Na és miért mondom, hogy a Bakban járó Hold az ideális? Mivel az összes Föld jelű nap, tehát a Bika, Szűz, Bak holdú napok gyökér napok, ilyenkor érdemes az olyan növényekkel foglalkozni, amiknek a gyökerét hasznosítjuk. Veteményesünkben ilyenkor érdemes elvetni a krumplit, hagymát, retket, zellert, répát.

Tehát az időzítés remek, a fent leírtak szerint tinktúrát készítettem. De lássuk mire is alkalmazhatjuk: pépes borogatás vagy kenőcs formájában megszünteti a gyulladást, lelohasztja a duzzanatot, gyorsítja a gyógyulást csonttöréseknél, mirigyduzzanatoknál. Ízületekben, csontokban történő reumatikus, degeneratív folyamatok, púpok, ganglionok is javulnak. Csak külsőleg szabad alkalmazni és készüljünk fel, ha megpucoljuk a gyökeret, a benne lévő nyákos anyag nagyon fog, de lejön, ha citromos vízbe áztatjuk a kezünket. Ez ne vegye el a kedvünket, tinktúrája sokkal erősebb, mint a boltokban kapható kész krémek.

     FEKETE NADÁLYTŐ 

FEKETE NADÁLYTŐ ÉS PÁSZTORTÁSKA TINKTÚRA

Már alig várom, hogy használhassa a család…. Na meg a következő hétvégét a TERMÉSZETBEN A SZIGETEN!

    MÚLT    JELEN    JÖVŐ

Aki csak teheti, mindenkinek nagyon jó kertészkedést, feltöltődést a természetben!

Megjelent: 12091 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. április 17., péntek 12:00

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolat

Szappanfű
2030 Érd
Esküdt u. 4.
info@szappanfu.hu

06-20-426-7775
06-20-426-7565

Szúnyogriasztó recept feliratkozás

Kisgyerekes családanyukaként jól tudom, hogy egy-egy szúnyog mennyire meg tudja keseríteni a víz melletti pihenést, az éjszakákat, nyári kirándulásokat. Olyan szúnyogriasztót szerettem volna készíteni, amit az egész család biztonsággal alkalmazhat és fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból készüljön. Most megosztom veled ezt a hatékony szúnyogriasztó receptet.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

Elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot